top of page
Foto van schrijverArjan Bartlema

EBITDA is niet wat het lijkt

Bijgewerkt op: 7 nov. 2023




Mijn vorige leven heb ik doorgebracht met het kopen en verkopen van bedrijven (Deloitte Corporate Finance), dit was in de jaren negentig en het woord EBITDA was nog niet geïntroduceerd.


Een bedrijf is waard wat het in de toekomst voor u kan verdienen.


Dit is altijd het geval, ongeacht de getallen die je gebruikt om het te berekenen. Destijds keken we naar de discounted cashflow- en koers-winstmethodologieën. Cashflow was cashflow en de nettowinst was de nettowinst. De nettowinst is dus wat onderaan uw winst en verlies terechtkomt nadat alle kosten in aanmerking zijn genomen.


Toen brak het tijdperk van private equity aan en plotseling werden nieuwe maatstaven populair: EBITDA. Het is een mooi getal als je een overname vanuit private equity-oogpunt bekijkt. Niet zozeer als u aandeelhouder bent en ervoor wilt zorgen dat u niet door het management mogelijk voor de gek gehouden wordt.


EBITDA is handig voor Private equity, omdat zij zelf willen bepalen hoe zij de overname financieren. En hoeveel schulden ze op de overname laden (soms de gehele overnameprijs). Dat is de I in EBITDA. Het wordt er gewoon weer bijgeteld.


Vervolgens komen de D en de A, deze staan voor afschrijving en amortisatie.


Kanttekening: de volgende keer dat je je verveelt op een gala en naast iemand zit die opschept over financiële cijfers, vraag hem dan wat de A van EBITDA is, ik vermoed dat hij het niet zal weten.


Het is erg handig om deze weer toe te voegen, aangezien er vaak hoge bedragen aan goodwill worden betaald (voor acquisities en andere immateriële activa) en dit niet langer zichtbaar is als de afschrijvingen (afschrijving van goodwill) weer worden toegevoegd.


Het lijkt op een schoonheidswedstrijd, maar de kandidaten zijn gehuld in winterbont en zitten allemaal in een geblindeerde limousine. Je ziet dus alleen de contouren en moet op basis daarvan je beslissing nemen hoe het met je bedrijf gaat.


Het beste is om alleen maar naar de operationele cashflow te kijken, beter nog naar de vrije cashflow, wat de operationele cashflow is na aftrek van de investeringen. Als je naar de vrije kasstromen over een periode van vijf jaar kijkt, krijg je een heel realistisch beeld. Er kan weinig worden gemanipuleerd wat je niet kan zien - je ziet het echte bedrijf en feitelijk wat er onderaan overblijft.


Een veelzeggend signaal is dat de EBITDA vaak veel hoger is dan de vrije kasstroom. We scannen op dit soort signalen.


Intuïtief voelde EBITDA nooit goed aan en daar blijf ik bij.


. :

#investeren#equity#research#quant#fundamentele analyse#fund#aex# waardebeleggen#stocks< a href="https://www.linkedin.com/feed/hashtag/?keywords=aandelenmarkt&highlightedUpdateUrns=urn%3Ali%3Aactivity%3A7099411695109824513" target="_blank">#aandelenmarkt

18 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page